Varicel·la

QUÈ ÉS LA VARICEL·LA?

La varicel·la és una malaltia altament contagiosa causada per el virus de la varicel·la zòster, un tipus de herpes. Es una malaltia lleu, caracteritzada per una erupció cutània que produeix picor i es presenta en la cara, cap, i tronc, amb uns grans de color rosenc i ampolles diminutes plenes d’un líquid, que al cap d’uns 4-5 dies després de la seua aparició s’assequen i es converteixen en crostes. Encara que no són molt comuns, es poden presentar complicacions greus, especialment en nens, com també en persones amb un sistema immunològic dèbil. Aquestes complicacions inclouen infeccions bacterianes de les ampolles de la pell, pneumònia i encefalitis (inflamació del cervell). En els climes moderats, la varicel·la ocorre amb major freqüència a finals de l’hivern i principis de la primavera.

QUI SÓN ELS MÉS PROPENSOS A AGAFAR LA MALALTIA?

La varicel·la és una malaltia comuna en el nens, el 90% dels casos que ocorren són en menors de 10 anys. La majoria de les persones que reben la vacuna no van a contreure varicel·la. Aquells que tot i estar vacunats contreuen la malaltia, la presenten de forma lleu.

COM ES PROPAGA?

La varicel·la es transmet directament de persona a persona al tocar les ampolles d’algun infectat o a través de la saliva o fluxos nasals. El virus també es pot transmetre a través de l’aire al tossir o esternudar, també es pot transmetre indirectament al tocar objectes contaminats que han estat en contacte recent amb les persones infectades. El contacte directe amb una persona amb herpes pot causar l’aparició de la varicel·la en una persona que no l’ha contragut anteriorment i que no ha sigut vacunada. Les ampolles que ja estan seques ja no poden contagiar la varicel·la.

QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES?

Els símptomes inicials inclouen l’aparició súbdita de febre lleu i una sensació de fatiga i debilitat. Poc després apareix una erupció en forma d’ampolles que produeixen picor.

QUINES SÓN LES COMPLICACIONS ASSOCIADES AMB LA VARICEL·LA?

Els nounats (menors d’un mes) les mares dels quals no són immunes poden sofrir un episodi de varicel·la greu, prolongat i inclús fatal. Qualsevol persona amb un sistema immunològic debilitari, incloent aquells amb càncer, VIH o que estan prenent medicaments supressors del sistema immunitari, poden tindre un risc major de desenvolupar una variant severa de la varicel·la o l’herpes.

El síndrome de Reye és una complicació poc comú de la varicel·la associada amb els nens que prenen aspirina o productes que contenen aspirina durant la malaltia. El síndrome de Reye és una malaltia greu que afecta a tots els òrgans del cos, però de manera més seria al cervell i el fetge i pot ser fins i tot mortal. Es desconeix la causa exacta del síndrome de Reye. Mai hi ha que donar aspirina o productes que en continguen als menors de 18 anys amb varicel·la.

EXISTEIX TRACTAMENT?

El medicament Aciclovir està provat per a tractar la varicel·la. No obstant això, com que la varicel·la tendeix a ser lleu entre els nens sans, la majoria dels metges no consideren necessari recetar-la. Es pot considerar l’ús d’Aciclovir per a persones amb bona salut que presenten un risc de desenvolupar un episodi de varicel·la moderat o greu.

EL HAVER ESTAT INFECTAT EN EL PASAT FA A UNA PERSONA IMMUNE?

La majoria de les persones no contrau varicel·la més d’una vegada. No obstant això, donat que el virus de la varicel·la-zòster permaneix en l’organisme després de la infecció infecció inicial, aquesta pot tornar anys més tard en forma d’herpes en alguns adults majors i algunes vegades en nens.

HI HA UNA VACUNA CONTRA LA VARICEL·LA?

Una vacuna per a protegir els nens contra la varicel·la fou autoritzada per primera vegada en el 1995. Els nens que no havien tingut varicel·la deurien rebre dues dosis de la vacuna, la primera entre els 12 i els 15 mesos d’edat i la segona entre els 4 i 6 anys. Les persones majors de 13 anys que no han tingut mai varicel·la i no han rebut mai la vacuna deuen rebre dues dosis de la vacuna amb un interval de almenys 28 dies.

La vacuna contra la varicel·la pot administrar-se junt amb la vacuna contra la pallola, les galteres i la rubèola, que ha estat aprovada entre els nens des dels 12 mesos fins als 12 anys d’edat.

QUÈ ES POT FER PER A PREVINDRE LA PROPAGACIÓ DE LA VARICEL·LA?

El mantenir alts nivells d’ immunització contra la varicel·la en la respectiva comunitat resulta crític per a controlar el seu contagi. Per a prevenir la propagació major, les persones infectades amb la malaltia deuen quedar-se a casa i evitar així que resulten exposades a la malaltia les persones susceptibles al contagi. Les persones infectades deuen mantenir-se en casa fins que les ampolles es sequen i es formen crostes.

Al 2006 es fa fer disponibles un producte anomenat VariZIG per a protegir als pacients que pogueren sofrir complicacions en exposar-se al virus, aquests eren: persones amb el sistema immunològic debilitat, dones embarassades, nounats les mares dels quals presenten símptomes de varicel·la al voltant del moment del part (cinc dies abans i dos després del naixement) i alguns nens prematurs que estigueren exposats a la varicel·la quan van nàixer.

General

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 8 9 ?